Van een groot naar een klein(er) vraagstuk

Van een groot naar een klein(er) vraagstuk

Wanneer we nadenken over het verbeteren van ons leven of onszelf ontwikkelen, begint dat vooral met grote vraagstukken. “Wil ik misschien een andere baan gaan zoeken?”, “Hoe zorg ik ervoor dat ik meer voldoening ervaar?” of “Wordt het misschien tijd om een nieuwe sportvereniging te zoeken?” Juist dit soort vraagstukken zijn zo verschrikkelijk lastig aan te pakken. Ze zijn groot, vaag en vragen vaak veel energie. We schudden niet even een lijst uit ons mouw met wat ons voldoening geeft en hoe kunnen we zeker weten of een andere baan wel zoveel beter is? Het is alsof we een puzzel van 1000 stukjes moeten maken waarbij alle stukje wit zijn (deze puzzel bestaat echt). Ik geloof zelf dat het allemaal een stuk eenvoudiger kan en ook eigenlijk moet, als we er actief mee aan de slag willen. Dat begint met het geheel wat meer behapbaar te maken. Hoe pakken we dat aan?

Stap 1: wat vinden we eigenlijk belangrijk?

Stel je voor dat je op reis gaat. Het eerste wat je je dan afvraagt, is: waar wil ik heen? De argumenten waarop jij jouw keuze maakt, dát zijn jouw waarden. Het is datgene dat jij belangrijk vindt wanneer jij een reis uitzoekt. Misschien houd je vooral van een koude omgeving of vind je juist warmte erg prettig. Het kan zijn dat je van een rustige omgeving houdt, zoals een klein dorpje, of juist een drukkere omgeving waar meer te doen is, zoals in een grote stad. Houd je van kamperen of juist van een hotel? Wil je graag alleen of samen met een vriend(in)? Allemaal vragen waarop je antwoord geeft wanneer je een reis uitzoekt. Al deze antwoorden zijn jouw waarden. Voorbeelden zijn: vrijheid (omdat je liever alleen reist), rust (een klein dorpje), warmte (landen in Zuid-Europa) en comfort (een prettig hotel).

Stap 2: welke bestemming biedt dat?

Als je eenmaal weet wat er voor jou toe doet, is het moment gekomen om een doel te prikken, ofwel een bestemming kiezen. Een doel kan je zien als een motor voor je gedrag; het zet je in beweging. Waarden alleen leiden niet tot actie, omdat het lastig is om er naartoe te werken. Wanneer je als bestemming een dorpje naast Rome kiest (ik heb er even één opgezocht: Castel di Guido), kun je overgaan tot actie. De vraag is nu immers niet meer “Waar wil ik heen?”, maar “Hoe kom ik in Castel Di Guido?” Dat is een vraag die al veel beter te beantwoorden is. Doelen in ons leven zijn dus behulpzaam doordat ze houvast geven om gericht aan de slag te gaan. Het helpt ons om in te schatten welke acties wel en niet helpen om te leven naar onze waarden (vrijheid, rust, warmte en comfort ervaren).

Stap 3: hoe komen we daar?

Met een doel in ons hoofd, gaan we acties formuleren. Acties die ons dichter bij ons doel brengen. In dit geval zou dat kunnen zijn: uitzoeken hoe ik in Castel di Guido kom, hotels vergelijken, een datum prikken, een ticket boeken, vrij vragen van werk, een paklijst maken, enzovoorts. Dit is als een checklist waarbij we steeds dichter bij ons doel komen en we dus dichter komen bij het vervullen van onze waarden. Goed daarbij is om te realiseren dat veel van deze acties niet direct leiden tot onze waarden. We voelen niet gelijk vrijheid als we hotels vergelijken en ook geen warmte wanneer we vrij vragen van werk. Dat is echter wel wat het ons uiteindelijk gaat opleveren. Door eerst een waarde te formuleren, dan een doel en dán pas acties, heeft een actie dus een veel grotere lading. We realiseren ons dat een actie op zichzelf misschien nog geen prettig gevoel geeft, maar dat het daar wel heen gaat.

Een persoonlijk vraagstuk

Laten we dit toepassen op een groter vraagstuk. Dit is er eentje die ikzelf momenteel heb: “Wil ik volgend jaar nog blijven voetballen bij dezelfde voetbalvereniging op een ‘hoog’ niveau (kelderklasse amateurvoetbal)?” De eerste stap is om in kaart te brengen wat ik belangrijk vind. Als ik daar over nadenk, dan zijn dat plezier, samenwerking, prestatie, energie en waardering. Ik vind het belangrijk om elke keer met plezier naar voetbal te reizen. Daarnaast speel ik graag in een team met spelers die goed met elkaar samenwerken; ik vind het belangrijk dat we elkaar helpen in het veld. Ten derde wil ik graag presteren, dus niet strijden tegen degradatie, maar het liefst om de ‘prijzen’ spelen. Verder is het voor mij belangrijk dat het mij niet teveel energie kost. Ik wil niet dat voetballen ten koste gaat van allerlei andere gebieden in het leven. Tot slot merk ik dat ik het fijn vind om waardering te krijgen voor de moeite die ik doe voor mijn voetbalteam. Waardering die ik ook heel graag teruggeef aan de club, mijn team en de staf. Dus we respecteren elkaar, gaan met elkaar in gesprek en overleggen als volwassenen wanneer dat nodig is. Mijn energie wordt op waarde geschat door anderen en ik word prettig behandeld.

Dan is de volgende vraag: “Welke bestemming biedt dat?” Is mijn huidige team een plek waar ik deze waarden vervul, of moet ik daarvoor een andere club vinden? Misschien is het wel helemaal niet te vinden binnen de voetballerij en dan zou het wellicht goed zijn om een andere sport te vinden of te stoppen met sporten in zijn geheel. Als ik maar één van de vijf waarden kan vervullen bij mijn huidige voetbalvereniging, maar vier van de vijf bij een andere, dan is de keuze snel gemaakt. Het is duidelijk dat ik, om mijn bestemming te kiezen, eerst verschillende bestemmingen moet gaan vergelijken. Ik zal er dus achter moeten komen wel bestemming past bij wat ik zoek. Daar kan ik mee beginnen door eens goed uit te schrijven in hoeverre mijn huidige voetbalvereniging hier aan voldoet. Wat ik nog meer kan doen, is:

  • een lijst maken met voetbalverenigingen uit de buurt;
  • overal eens sfeer gaan proeven;
  • gesprekken aangaan met trainers (zowel van mijn huidige vereniging als van andere);
  • en vast nog veel meer …

Mijn grote vraagstuk “Wil ik volgend jaar nog blijven voetballen bij dezelfde voetbalvereniging op een ‘hoog’ niveau (kelderklasse amateurvoetbal)?” is opeens behapbaar geworden. Ik kan in een kwartier de lijst maken, ik kan een paar dagen inplannen om eens langs te fietsen en daarna kan ik mailtjes sturen of opbellen naar voetbalclubs om eens contact te leggen. Ik heb het vraagstuk teruggebracht tot een kleiner vraagstuk, eentje waar ik morgen al mee aan de slag kan.

Bovendien: wanneer ik eenmaal een vereniging heb gevonden die aan deze voorwaarden voldoet (misschien wel een tennisvereniging), heb ik een bestemming en kan ik hier naartoe werken. Nieuwe acties zijn: mijn lidmaatschap opzeggen, mij aanmelden voor de nieuwe vereniging, tennisschoenen kopen en ga zo maar door …

Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

Terwijl woorden als waarden en doelen bij veel mensen de rillingen over hun rug doen lopen (we houden niet van woorden en dingen die we niet zo goed begrijpen), kunnen ze ons goed helpen bij het oplossen van vraagstukken. Ze helpen ons om gericht aan de slag te gaan en gemakkelijker keuzes te maken op allerlei gebieden in ons leven.

Aan de slag!

Hoe kan je nou aan de slag gaan met jouw waarden en doelen? Als je de volgende keer voor een vraagstuk staat, zie het dan als het uitzoeken van een reis. Lees boeken, tijdschriften en bekijk op internet welke bestemmingen andere mensen hebben gekozen. Ga ook jouw eigen voorkeuren na. Hoe pakten keuzes in het verleden uit? Wat gaf je een goed gevoel en wat juist minder? Wat zorgde ervoor dat je je ontspande of dat je energie kreeg en wat juist niet?

Als je beter in kaart hebt wat voor jou belangrijk is en wat jou een goed gevoel geeft, kies je een bestemming, een doel om naartoe te werken. Vervolgens vraag je jezelf: “Wat is de eerste stap om dichter bij dit doel te komen?” Dát is wat je morgen gaat doen om jouw vraagstuk op te lossen. Succes!

Meer leren over jouw mammoet en berijder?

Cursusaanbod

Aanmelden voor de blog

Wil jij op de hoogte blijven van mijn avonturen, worstelingen en overwinningen? Meld je aan!

Eerdere blogs

Baldadigheid inzetten om los te komen van ingesleten patronen In een artikel deze week [...]

april 4th, 2019|

Van een groot naar een klein(er) vraagstuk Wanneer we nadenken over het verbeteren van [...]

maart 11th, 2019|

Uitstellen; waarom doen we het en wat kunnen we eraan doen? We kennen het [...]

februari 13th, 2019|

Een kleine investering met een grote impact Elk moment dat we iets willen veranderen, [...]

februari 8th, 2019|

Gedachten; de waarheid of slechts willekeur? Ik ben een slechte slaper. Ik wilde even [...]

januari 25th, 2019|
2019-04-08T14:45:57+01:00

Geef een reactie