Een kleine investering met een grote impact

Een kleine investering met een grote impact

Elk moment dat we iets willen veranderen, vraagt dat om nieuwe of andere keuzes – zij het bewust of onbewust – en dus om een verandering in gedrag. Als we een baan willen vinden die beter bij ons past, zullen we ons over de tegenzin moeten zetten om ergens te solliciteren en zullen we succesvol om moeten gaan met de spanning die het meebrengt om ontslag te nemen. Wanneer we een marathon willen voltooien, zullen we moeten starten met hardlopen en als we ons gezonder of fitter willen voelen vraagt dat om een aanpassing in onze leefstijl. Zolang er niemand van gedrag verandert, zullen we ook geen nieuwe resultaten of uitkomsten behalen. Natuurlijk kunnen we wachten tot een ander van gedrag verandert, maar dat betekent dat we ons lot in de handen leggen van een ander. Het resultaat is dat niet wijzelf, maar de mensen om ons heen bepalen hoe we ons voelen en wat we bereiken. Veranderen van gedrag is echter niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Als we bedenken dat we elk moment van de dag via onze keuzes invloed kunnen uitoefenen op wat ons overkomt, is het maf dat we gemiddeld genomen maar weinig weten over gedrag, keuzes en gedragsverandering.

We kunnen onszelf niets kwalijk nemen …

Onder invloed van de omgeving waar we in opgegroeid zijn, de vrienden die we toevalligerwijs tegen zijn gekomen, de relaties die we hebben opgebouwd en afgebroken en nog veel meer, hebben we allemaal een groot aantal gewoontes, patronen en overtuigingen opgebouwd. De één gaat te laat naar bed, de ander durft zijn of haar mening niet langer te uiten en nog een ander heeft geleerd om de clown uit te hangen. Veel van deze ‘erfenissen’ uit ons verleden dienen ons niet langer. Nieuwe gewoontes, patronen en overtuigingen die ons beter ondersteunen komen helaas niet zomaar tot stand. Dat vraagt om investeren – we moeten immers voor een behoorlijke periode nieuw of ander gedrag vertonen om een gewoonte te creëren. Doordat we matige kennis hebben over gedrag en hoe het te veranderen, ervaren we vooral frustratie, pijn en verdriet als we aan de slag gaan met onszelf en proberen te groeien of te ontwikkelen. Veel verleidelijker is het om ons neer te leggen bij de status quo.

Gedrag veranderen is nooit gemakkelijk en het kost altijd energie. We kunnen echter wel degelijk de vaardigheden aanleren om het sneller, vaker en prettiger tot stand te laten komen.

Hoe kunnen we echter verwachten dat we ons leven in positieve zin beïnvloeden als we maar weinig over het onderwerp weten? Als ik mee zou doen aan ‘Heel Holland Bakt’ of een andere kookshow zou ik finaal af gaan. Ik weet nog net het onderscheid tussen bakken en koken en ik kan een maaltijd maken aan de hand van duidelijk omschreven stappen. Kun je van mij verwachten dat ik ergens in schitter als ik het nooit heb geleerd en er geen duizenden uren mee bezig ben geweest? Nee, als ik in een kook- of bakprogramma zou moeten presteren, zou dat leiden tot frustratie, onmacht en nog veel meer vervelende ervaringen.

Net als bij koken, bestaat gedragsverandering uit het inzetten van de juiste middelen (ingrediënten) en het onder de knie krijgen van een aantal cruciale vaardigheden. Als we beter willen worden in koken, volgen we een kookcursus, lezen we een aantal boeken en gaan we elke week oefenen. Om onze gewoontes, patronen en overtuigingen weer in lijn te krijgen met wat er voor ons echt toe doet, is het van belang dat we leren over ons brein, hoe gedrag tot stand komt en wat we allemaal kunnen doen om er veranderingen in aan te brengen.

Het kan sneller, vaker en prettiger

Mijn naam is Rutger Balm en voor de Balm academie werk ik als trainer, coach en gedragspsycholoog. Terwijl een ander geleerd heeft hoe je een auto repareert of hoe je producten goed in de markt zet, heb ik veel kennis opgedaan over gedrag en hoe je het verandert. Tijdens de cursus ‘mijn mammoet en berijder’ leer ik mensen op een betaalbare, laagdrempelige en ontspannen manier kennis te maken met deze onderwerpen. Aan de hand van recente wetenschappelijke bevindingen geef ik deelnemers handvatten om met meer plezier en energie te werken aan hun keuzes en hun gedrag, zodat ze vaker doen wat ertoe doet en ze met een beter gevoel terugkijken.

Mijn motto: gedrag veranderen is nooit gemakkelijk en het kost altijd energie. We kunnen echter wel degelijk de vaardigheden aanleren om het sneller, vaker en prettiger tot stand te laten komen.

Wil jij nou ook leren hoe jij kan werken aan jouw gewoontes, patronen en overtuigingen en doe je dat graag in een prettige omgeving voor een goede prijs? Elke maand starten er weer eendaagse- en tweedaagse cursussen. Ik hoop je er binnenkort te zien!

Meer leren over jouw mammoet en berijder?

Cursusaanbod

Aanmelden voor de blog

Wil jij op de hoogte blijven van mijn avonturen, worstelingen en overwinningen? Meld je aan!

Eerdere blogs

Baldadigheid inzetten om los te komen van ingesleten patronen In een artikel deze week [...]

april 4th, 2019|

Van een groot naar een klein(er) vraagstuk Wanneer we nadenken over het verbeteren van [...]

maart 11th, 2019|

Uitstellen; waarom doen we het en wat kunnen we eraan doen? We kennen het [...]

februari 13th, 2019|

Een kleine investering met een grote impact Elk moment dat we iets willen veranderen, [...]

februari 8th, 2019|

Gedachten; de waarheid of slechts willekeur? Ik ben een slechte slaper. Ik wilde even [...]

januari 25th, 2019|
2019-02-09T15:03:06+01:00

Geef een reactie